4 factori ce influenteaza decizia de cumparare

4 factori ce influenteaza decizia de cumparare

Ce cauti exact cand cumperi ceva? Care sunt acele lucruri care te determina sa te hotarasti asupra unui produs anume? In calitate de consumator, decizia este de fiecare data influentata de o serie de factori. Multi suntem conditionati uneori fara sa ne dam seama; factorii ce influenteaza decizia de cumparare pot sa difere de la o persoana la alta, ar putea fi rezumati insa in patru mari grupe.

Factori culturali

Acestia se refera la seturi de valori preferinte, perceptii si ideologii ale unei anume comunitati. Chiar de la o varsta frageda invatam sa recunoastem comportamente ce pot fi tolerate si facem alegeri de anumite produse. Spre exemplu, ca si consumatori, suntem educati in sensul respectarii termenelor de plata si onorarii contractelor. Fiecare cultura poate fi divizata mai departe in diverse alte subculturi – factori ce tin cont de varsta, locatie geografica, religie, gen si asa mai departe.

Factori sociali

Acestia includ grupul de care apartine fiecare consumator, statutul social si altele. Familia, spre exemplu, reprezinta cea mai importanta organizatie de cumparatori din societate, este grupul ce are cea mai mare influenta asupra individului. Statutul social influenteaza de asemenea decizia de cumparare. Membrii unei clase sociale impartasesc de obicei acelasi set de valori, acelasi comportament si interese similare cand vine vorba de cumparaturi.

Factori psihologici

In seria cestora se inscriu motivatia, invatarea, perceptia, credintele si atitudinile. Fiecare persoana are un set de nevoi si valori dupa care se ghideaza, la fel cum fiecare are la randul sau o perceptie formata si anumite atitudini dupa care se ghideaza.

Factori personali

Aici intra genul, varsta, ocupatia si chiar si personalitatea. Modul in care persoana traieste in societate, circumstantele economice si ocupatia determina si personalitatea fiecarui individ. Acestia pot fi defensivi, agresivi, sociabili sau dominanti, in proportii diferite.

Strategiile de marketing ce includ marele mix de marketing tin cont de toti acesti factori, incercand sa influenteze comportamentul consumatorilor. In acest fel campaniile publicitare conving persoanele, intrucat adesea comportamentul acestora este imprevizibil; de aceea se impune cunoasterea indeaproape a tuturor acestor factori, pentru ca produsele si serviciile ce se incearca a fi vandute sa fie cat mai atractive.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *