Flatulenta este un fenomen absolut normal datorat actiunii bacteriilor intestinale asupra glucidelor nedigerate ajunse in colon, din procesele de fermentatie rezultand gaze. Gazele intestinale contin azot, oxigen, hidrogen, dioxid de carbon si la anumite persoane, metan. In mod normal, in sistemul digestiv sunt prezente 200ml de gaze, iar corpul nostru elimina in medie cam jumatate din cantitate, de multe ori fara sa ne dam seama.
Cauze
Provenienta gazelor din tractul digestiv tine de mai multe mecanisme precum aerofagia (inghitirea aerului), schimbul de gaze dintre sistemul circulator si cel digestiv, cat si procesele de fermentatie din intestine.
Gazele produse sau ajunse in tubul digestiv pot fi eliminate prin mai multe cai: absorbtia in circulatia sangvina, eliminarea prin respiratie, expulzarea din stomac prin eructatie (ragaieli) si eliminarea prin rect. Chiar daca ultima situatie este jenata, mai ales atunci cand gazele sunt urat mirositoare, este bine de stiut ca este vorba de un proces fiziologic, normal.
Cei care se plang de un „exces de gaze” se refera la distensia abdominala (balonare), crampe si disconfortul determinate de acumularea de gaze in portiunea superioara sau inferioara a tubului digestiv.
Masuri alimentare pentru diminuarea cantitatii de gaze din tubul digestiv
- Mancati incet, mestecati bine (cu gura inchisa) si evitati consumul de lichide in timpul mesei, astfel incat sa reduceti aerofagia. De asemenea, guma de mestecat, bauturile carbocazoase si folosirea paiului cresc cantitatea de aer inghitita.
- Evitati alimentele producatoare de gaze, mai ales pe cele care genereaza metan prin fermentatia bacteriana din intestin: legume din familia crucifere sau leguminoasele. Multe persoane sufera de flatulenta dupa consumul de varza, broccoli, conopida, anghinare etc. Folosirea condimentelor si a ierburilor aromatice la gatit precum marar, rozmarin, foi de dafin, diminueaza productia de gaze.
- Evitati anumite fructe, mai ales ciresele si prunele bogate in sorbitol, un zahar natural care produce gaze. Cantitatile mari de fructoza, adica un consum mare de fructe si dulciuri dau de asemenea flatulenta.
- Apelati cat mai des la condimente si ierburi aromatice, deoarece contribuie substantial la reducerea cantitatii de gaze intestinale si amelioreaza disconfortul produs de flatulenta.
Produsele pe baza de carbune sau argila sunt foarte eficiente in neutralizarea excesului de gaze, iar masajul local al abdomenului ajuta la evacuarea acestora.