Birourile ar putea sa nu mai existe

Birourile ar putea sa nu mai existe

Daca un singur cuvant ar putea caracteriza intreaga revolutie digitala actuala, ar putea fi cuvantul „ruptura”. Dezvoltarea tehnologiei si ascensiunea internetului a permis business-urilor si indivizilor sa regandeasca complet modul cum isi petrec existenta, lasand la o parte practici care acum nu isi mai gasesc sens.

Ruptura este motivul pentru care acum comandam taxiuri direct prin aplicatii mobile, facem cumparaturi online in loc sa mergem prin magazine; aceeasi ruptura este motivul pentru care mici startup-uri incepute in garaje au ajuns business-uri de miliarde de dolari.

Cu toata aceasta ruptura, se cauta constant inovatii care sa imbunatateasca calitatea vietii. Accentul cade in egala masura pe locurile de munca, in speta pe birouri.

De ce mai exista birouri? Raspunsul evident este ca o companie are nevoie de un spatiu definit in care angajatii sa poata lucra, sa se poata concentra si sa poata comunica mai bine, pentru a rezolva mai bine orice problema. Desigur nu pot fi ignorate aici nici documentele – fisete si dulapuri intregi pastrate in birouri, contracte si dosare, etc..

In lumea de astazi, conectata tot timpul, scopul unui birou ca si loc pentru desfasurarea muncii inca exista, insa cand vine vorba de eficientizarea timpilor, rolul unui spatiu fizic se estompeaza. S-a ajuns acum la un nivel fara precedent in istoria corporatista: angajati la distanta pot folosi acum infrastructura cloud si internetul de mare viteza pentru indeplinirea proiectelor si task-urilor, ca si cum ar fi prezenti efectiv la birou.

Dintr-o data, timpul si costurile cu drumul pana la munca si inapoi sunt anulate. Din ce in ce mai mult se pare ca isi face simtita prezenta o tendinta: biroul viitorului ar putea fi scaunul sau canapeaua cea mai apropiata. Cu tot avansul tehnologic ce ar permite asta oricand, biroul are insa cateva puncte in favoarea sa: abilitatea de a participa la brainstorming si proiecte de grup este completata de beneficiile personale precum inlaturarea sentimentelor de instrainare si singuratate.

Locul de munca sau biroul, cum il cunoastem astazi, ar putea sa dispara. In momentul de fata situatia este la o rascruce. Companiile trebuie sa gaseasca o cale prin care sa ajunga la un compromis intre dorinta de a lucra de acasa a angajatilor si mediul eficient in care acestia pot colabora la un birou traditional.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *