condus

Esti sofer, te consideri un sofer bun, chiar unul foarte bun. Chiar si prietenii si cunostintele tale iti spun asta. Cu toate acestea, atunci cand esti la volan, esti predispus la cateva greseli de care nu scapa nici soferii cei mai experimentati.

Zi de zi vad pe la stiri accidente rutiere, care au loc din diverse motive: neadaptarea la conditiile de drum, viteza excesiva, oboseala, conducerea sub influenta bauturilor si lista poate continua. Chiar daca incerci si reusesti sa eviti aceste cauze, se intampla uneori sa comiti greseli fara sa realizezi. Astfel de mici „scapari” la volan pot duce la accidente nedorite. Care sunt cele mai frecvente greseli facute chiar si de soferii profesionisti afli in continuare.

  • Neatentia – cum bine spunea o vorba, „Atentie la neatentie!”. Nu lasa alte activitati sa te distraga de la condus. Vrei sa mananci, sa bei, sa stai la palavre – fa-o atunci cand nu esti la volan – si nu te lasa „furat de peisaj” pentru ca se poate s-o patesti.
  • Daca nu pastrezi o distanta suficienta fata de masina din fata ta faci din nou o greseala. Nu conteaza daca te grabesti, cat de bun sofer esti sau cat de sigur esti pe tine. Mai ales acum, iarna, cand poleiul si zapada te pacalesc foarte usor, pastreaza destul spatiu intre masina ta si cea din fata, pentru ca altfel vei fi pus in situatia „tot ce-i la spate se plateste”.
  • Nu respecti cele mai elementare reguli de circulatie. Din nou poate sa intervina aici graba, nerabdarea si multe alte motive. Depaseste doar daca ai vizibilitate suficienta, nu „forta” semafoarele – mai pe scurt, nu fi bizon in trafic (era si o campanie de genul acum cativa ani).
  • Depasesti viteza legala. Hai sa fim seriosi – poate ca esti in intarziere undeva, ai de ajuns la o intalnire importanta sau mai stiu eu ce. Chiar te ajuta daca depasesti viteza legala? Ajungi cu 3-4 minute mai devreme – chiar conteaza, daca oricum esti in intarziere? Mai risti si o amenda frumusica, poate chiar suspendarea permisului. Cum e mai bine – pieton sau sofer?
  • Semnalizarea – din ce in ce mai mult parca devine facultativa. Fratilor, nu e o „optiune” a masinii, e obligatorie. Din pacate multi uita asta, ca apoi sa se trezeasca intr-un accident, din cauza ca nu au semnalizat schimbarea directiei de mers.

Nu te lasa prada acestor greseli. Condu responsabil, chiar daca ai mai multi ani de sofat decat au altii de viata. Mici erori care se strecoara in sofat pot duce la accidente grave.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *