Cu toţii am auzit că un măr pe zi ţine doctorul deoparte. Este adevărat, dacă nu-i înghiţim şi sâmburii tot la fel de des. Seminţele de măr, piersică sau caisă conţin o substanţă care, după reacţia cu enzime din sistemul digestiv, rezultă în acid cianhidric. Acesta este extrem de toxic în cantităţi mari. În combinaţie cu potasiul, acidul cianhidric formează cianura care se foloseşte la obţinerea aurului.
Chiar dacă obşinuieşti să mănânci mere cu tot cu sâmburi de când erai mic, nu există neapărat un motiv de îngrijorare, mai ales dacă nu mesteci sâmburii.
Învelişul seminţelor de măr este destul de dur şi este posibil ca ele să nu fi fost descompse de sucul gastric, prin urmare, să nu-ţi fi afectat deloc organismul, potrivit washingtonpost.com. Dacă sâmburii sunt mestecaţi, amigdalina se eliberează în corp şi produce hidrogenul cianhidric. Dacă totuşi sâmburii înghiţiti sunt în cantităţi mici, corpul poate detoxifice cianura cu ajutorul unei enzime.
Sâmburii de caise şi migdalele, la fel de nesănătoase în cantităţi foarte mari
Fructele cu cel mai mare conţinut de amigdalină sunt, în ordine, caisele, piersicile, prunele, merele, migdalele şi gutuile, însă trebuie consumate mestecate şi în cantităţi foarte mari ca să afecteze sănătatea.
Care sunt simptomele de otrăvire uşoară
Simptomele de otravire uşoară sunt tremurăturile, spasmele, durerile de cap, ameţelile, confuzia, anxietatea, slabiciunea, greaţa, agitaţia şi vărsăturile, potrivit votp.info. Doze mai mari pot conduce la dificultăţi de respiraţie, tensiune arterială şi ritm cardiac crescute şi insuficienţă renală.
Reacţiile pot include comă, convulsii şi moarte ca urmare a stopului respirator. Supravieţuitorii otrăvirilor grave pot arăta semne de leziuni la nivelul inimii şi creierului.
Sursa : Obiectiv