Pacient-si-medic
Pacient-si-medic

Stim cu totii ca sistemul medical este unul in care conducerea este din ce in ce mai proasta, in care personalul este din ce in ce mai avid dupa bani, in care nepasarea se pare ca va conduce spre un declin suprem al acestuia.

Ce se intampla atunci cand pacientii sunt tranzactionati intre medicii de familie ca un produs? Deocamdata nimic. Se pare ca tot ei sunt cei care vor avea de tras foloasele si tot ei isi vordecide soarta, incat daca un pacient ajunge pe o lista a unui medic de familie pe care nu il cunoaste, el are doua alternative: sa stea sau sa plece.

De cele mai multe ori, pacientul alege sa ramana la acel medic de familie, mai ales daca provine din mediul rural, incat a te inscrie la un alt medic de familie care sa te supravegheze inseamna a bate drumul in lung si in lat pentru a obtine cateva dovezi ca ai fost inscris la medicul de familie anterior. Astfel, majoritatea nu au de ales decat sa se conformeze situatiei, incat cei mai multi sunt pensionari si nu isi permit sa alerge de colo-colo pentru o simpla greseala a unui medic de familie.

Pentru varianta a doua, in care pacientul alege sa plece, un prim pas  pe care trebuie sa il faca este sa inaintezie o cerere catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in care sa le mentioneze decizia si alegerea facuta, apoi urmeaza raspunsul din partea acestora, dupa care trebuie sa gaseasca vechiul medic de familie pentru a-i da o copie a propriului dosar medical din evidentele lui, cu care urmeaza sa se prezinte noului medic de familie.

Tranzactionarea listelor cu pacienti pe sub mana este o tehnica des intalnita in sistemul medical romanesc, incat daca un medic iese la pensie acesta isi vinde dreptul la praxis unui medic debutant, cu tot cu lista sa de pacienti, uneori ajungand la un profit de peste 150.000 de euro.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *