Sunt doua moduri la fel de stupide de a te gandi la viitor: fie unul optimist in care fiecare noua inventie aduce bine („Inventia bombei atomice sigur va extermina conceptul de razboi pentru totdeauna!”), fie unul in care fiecare noua inventie va aduce apocalipsa. Aceasta este o lista pentru a doua categorie.

1. Calatoria cu trenul va dezintegra corpul uman: In  anii 1820 a avut loc una dintre cele mai importante momente din istoria omenirii, cand locomotiva cu abur a fost inventata. Oamenii puteau acum calatori la distante mai mari, mai in siguranta si mai repede. Insa nu toata lumea s-a bucurat de acea inventie. Unii considerau ca viteza acestora (care nu era foarte mare, dupa cum va dati seama, desi pentru oamenii din acea perioada era echivalentul a 200 km/h) avea sa deformeze corpul uman, ba, chiar mai rau, va asfixia barbatii, iar femeile, din cauza corpului lor mai fragil, vor avea o moarte mult mai violenta. Unii considerau chiar ca simpla vedere a unui tren in miscare va putea duce la nebunie. Dupa cum se vede, nu a fost cazul.

2. Iluminatul public ne va impiedica sa distingem ziua de noapte: Multe autoritiati s-au opus din motive de sanatate si teologice. Unii au considerat ca daca vor ilumina orasele dupa apusul soarelui, oamenii vor sta mai tarziu afara decat e necesar organismului si vor raci. Biserica Catolica s-a opus iluminatului public deoarece Dumnezeu a delimitat ziua si noaptea, iar iluminarea noptii ar fi blasmefiator. In 1831, Papa Gregoriu al XVI a interzis iluminatul in statele papale, temandu-se ca orele de luminare in plus vor atrage o rebeliune impotriva bisericii.

3. Turbinele de vant produc ameteli si anxietate: In prezent, tari ca Danemarca si Germania castiga aproape 20% din energia lor printr-o sursa non-poluanta, folosind turbinele de vant. Dar in tari ca SUA si Australia, unii cetateni se tem ca aflarea in proximitatea acestora va duce la aparitia unor simptome ca vertigo, anxietate, palpitatii ale inimii si altele. Oamenii de stiinta au dovedit ca acest lucru nu este adevarat, in ciuda proceselor intentate de oamenii care se tem de un ventilator urias.

4. Bariera anti-suicid a podului Golden Gate Bridge e urata: Un alt exemplu recent este cel din San Francisco, unde podul  Golden Gate reprezinta una din cele mai populare destinatii pentru .. sinucigasi. Doar in 2013, 46 de persoane au sarit de pe acest pod, murind. S-a decis atunci constructia unei plase de siguranta in valoare de 76 milioane de dolari, avand ca scop prinderea posibililor sinucigasi; din pacate, planul a fost amanat de catre localnici. De ce s-ar opune oamenii construirii unei panze anti-suicid pe unul dintre cele mai populare poduri din lume folosite pentru suicid? Pentru ca s-ar putea sa arate a kitsch. De aceea majoritatea locuitorilor orasului resping complet ideea care ar salva vieti, deoarece ar putea afecta estetica podului … Dupa cum a raspuns unul dintre cei chestionati: „nu e vina podului”.

5. Muzica polifonica este muzica diavolului:

In perioada de inceput a Evului Mediu, singura muzica acceptata in biserica era cea gregoriana, care, oricat e de frumoasa, este monofonica – adica toata lumea canta aceeasi nota, in acelasi timp. Dar, in secolele XII si XIV, muzicienii au inceput sa compuna muzica polifonica, ceea ce ati putea recunoaste ca fiind muzica pe care o auzim peste tot in jurul nostru (cu exceptia alarmei de la ceas, evident).

Papa Ioan al XXII-lea a interzis muzica, sustinand ca „intoxica urechea fara a o satisface” si creeaza „o atmosfera indecenta”. Interzicerea a fost ridica la mijlocul anilor 1950, cand a fost compusa „Missa Papae Marcelli”, in onoarea Papei Marcel al II-lea. Ma intreb daca exista vreo legatura.

admin

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *