Comertul online: ce loc ocupa Romania?

Comertul online: ce loc ocupa Romania?

Internetul este una dintre inventiile care ne-a usurat viata cel mai mult. Nu il putem pune alaturi de foc sau automobil, insa se apropie de aceasta cu pasi rapizi. La doar un click distanta de noi avem mesaje de la prieteni si rude, filme, muzica, informatii despre boli, atractii turistice, personalitati etc. Poate lucrul cu care ne-a usurat viata cel mai mult este faptul ca acum putem sa cumparam cam orice online, fara sa mai fie nevoie sa umblam din magazin in magazin, sa stam la cozi, sa avem de-a face cu vanzari neprietenosi si sictiriti.

Vrei sa comanzi o pereche de role? Sunt o multime de magazine online cu articole sportive. Vrei produse naturiste? Ai mai multe farmacii online decat s-ar putea sa fie nevoie. Vrei piese auto? StoAuto.ro iti sta la dispozitie.

Romania insa nu este inca un jucator foarte mare sau important cand vorbim despre comertul online. In clasamentul tarilor cu cea mai mare putere de cumparare, Romania se afla abia pe locul 50. Viitorul se arata ceva mai promitator; desi Romania are o marime de piata care o claseaza pe locul 49, potentialul ei ne-ar face sa urcam pe locul 40. Asta nu ar fi deloc rau, dupa cum va dati seama.

Daca ne-am atinge potentialul posibil momentan, adica locul 40, am intrece tari ca Rusia, Mexic, Columbia, India, Grecia, Thailanda, Filipine, Indonezia, Peru si Bulgaria, tari care momentan se afla inaintea noastra ca putere de cumparare actuala.

Dupa cum ne asteptam, tarile cu cel mai dezvoltat comert online sunt cele din Occident, dar si cele din Asia de Est. Pe locul intai se afla Regatul Unit, iar pe locurile urmatoare se afla Statele Unite ale Americii si Germania. In top zece se mai afla inca X tari europene: Franta, Olanda, Elvetia, Finlanda si Suedia. Coreea de Sud si Japonia ocupa si ele locuri importante, aflandu-se pe locurile sase si respectiv sapte in clasament.

Cea mai mare putere economica a momentului, China, s-a clasat doar pe locul 18, insa asta din cauza dezvoltarii inegale a tarii: orase ca Shanghai au o infrastructura de retail electronic cu mult mai dezvoltata decat regiunile rurale. Per total, infrastructura, respectiv potentialul Chinei ar cobora-o pe locul 31, fiind, deci, cu doar noua locuri mai sus dupa potential, fata de tara noastra.

Datorita vitezei mari de internet (Romania este al sasesea stat ca viteza a internetului din lume si primul din Europa) si a deschiderii spre vest pe care o prezinta romanii, statul nostru prezinta un interes sporit pentru investitorii straini.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *