comunica eficient

Abilitatile de comunicare ne sunt necesare indiferent ca este vorba de viata personala sau viata profesionala. In special pe partea profesionala aceste abilitati sunt extrem de utile, intrucat pot ajuta o persoana sa progreseze, sa isi formeze cariera dorita.

Comunicarea eficienta este o necesitate pentru oricine vrea sa escaladeze rapid treptele scarii succesului. Nu este ceva ce poate fi lasat in voia sortii, trebuie sa muncesti pentru a obtine acele abilitati de comunicare eficienta, in cazul in care nu le ai innascute.

Pentru a putea comunica mai eficient, in primul rand trebuie sa iti pui ordine in ganduri. Trebuie sa stii exact ceea ce vrei sa transmiti unei persoane sau unui grup de persoane, pentru ca altfel nu te vei putea concentra, vei devia de la subiect fara sa iti dai seama.

Alege-ti cu grija cuvintele – este o parte foarte importanta in orice proces de comunicare. Nu este nevoie de fraze inflorite ori termeni super-tehnici pentru a atrage atentia ascultatorilor. Cuvintele trebuie sa fie simple, pe intelesul tuturor, pentru ca ceea ce se transmite sa fie receptionat cat mai usor.

Un aspect important in orice proces de comunicare este si folosirea tonului potrivit. Nimeni nu are rabdare sa asculte un discurs monoton, sustinut pe o voce plictisitoare. Tonul vocii trebuie sa fie unul potrivit, trebuie folosite pauze in momentele cheie, in asa fel incat audienta sa fie captata.

Limbajul corpului este extrem de important cand vine vorba de exprimare si comunicare eficienta. Latura non-verbala a comunicarii include gesturile, expresiile fetei, postura – toate acestea au o influenta asupra a ceea ce se exprima. Mentinerea contactului vizual, gesturile facute cu mainile si pozitia corpului in momentul in care se exprima o idee sunt astfel de o importanta cruciala.

Orice proces de comunicare presupune si ascultare. Pentru a putea intelege ceea ce se comunica trebuie sa existe si partea de ascultare. Odata ce ti-ai exprimat punctul de vedere, este important sa si asculti reactiile celorlalti, sugestiile si opiniile. In acest fel intregul proces de comunicare este eficientizat.

Aceste principii stau la baza comunicarii eficiente. Imbunatatirea lor depinde de fiecare persoana in parte, de obicei este un proces treptat care necesita cateva eforturi. Cu implicare si perseverenta oricine poate insa sa dobandeasca abilitati de comunicare eficienta.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *