Iti doresti sa iti cumperi o masina, dar nu ai banii necesari pentru una noua, iar una care a circulat pe strazile din Romania nu ar putea fi la fel de buna. Primesti din ce in ce mai multe sfaturi ca ai putea sa iti iei o masina din strainatate, dar te gandesti ca procedura de inmatriculare este foarte dificila. Cu toate acestea, cei mai multi romani aleg sa isi achizioneze masini din Germania, pentru ca sunt mai bune, iar daca procesul de inmatriculare este cel care te impiedica sa nu o faci, atunci ar trebui sa citesti mai departe.
Astfel, pasii legali pentru a inmatricula o masina din Germania in Romania sunt numerosi, iar intregul proces poate dura chiar si o saptamana. Mai mult decat atat, pretul de inmatriculare variaza in functie de autovehicolul pe care ti l-ai achizionat.
Etape in inmatricularea unei masini
In primul rand, trebuie sa te prezinti la Registrul Auto Roman- RAR- unde iti vei face o programare pentru a elimina neplacerea de a mai sta la coada. E bine sa stii si ce documente vei avea nevoie cand te prezinti la RAR: actul de identitate al masinii, cartea de identitate din Germania si o cerere de activitate RAR. Cu aceste acte vei obtine alte acte, de Romania, care vor cuprinde cartea de identitate a autoturismului, certificatul de autenticitate si ITP-ul.
Dupa ce vei avea aceste acte in mana, urmatoarea etapa se afla la agentia fiscala, unde trebuie sa te prezinti cu alte documente- cerere privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu pentru masini, cartea de identitate impreuna cu documentul de inmatriculare din Germania dar si o traducere autorizata a acestuia, actul tau de identitate si factura care arata achizitia masinii sau contractul de vanzare- cumparare, impreuna cu o traducere legalizata. Ulterior acestei etape, vei fi nevoit sa obtii o fisa si o cerere de inmatriculare si vei fi nevoit sa iti faci o asigurare RCA pentru masina, pentru o perioada de cel putin sase luni.
Iti inregistrezi masina la primarie. Destinatia: Serviciul de Impozite si Taxe, care se gaseste la primaria unde masina trebuie inregistrata. Vei avea nevoie de contractul de vanzare- cumparare cartea de identitate a vehiculului, actul de identitate, fisa de inmatriculare- toate in original si copie si o cerere tip, pe care o vei lua de la primarie.
In final, in dosarul tau ar trebui sa se gaseasca cererea de inmatriculare, fisa de inmatriculare vizata, asigurarea auto obligatorie, documentul de proprietate, cartea de identitate din Germania, talonul din Germania, ITP-ul de la RAR, certificat de autenticitate de la RAR, placutele de inmatriculare de pe Germania, chitanta de la taxa de inmatriculare obtinuta de la primarie, certificatul de inmatriculare de la CEC si chitanta pentru taxa timbrului de mediu.
Un proces putin ca complicat, dar daca iti doresti o masina mai ieftina si buna, trebuie sa te supui acestor pasi care implica multa „hartogaraie”.