Cum sa scrii mai repede, fara sa te uiti la tastatura: 5 sfaturi utile

Cum sa scrii mai repede, fara sa te uiti la tastatura: 5 sfaturi utile

Poate ca esti blogger, ca si mine, si scrierea articolelor iti mananca destul timp, asta dintr-un singur motiv: scrii prea incet. Sau poate ca orbecai dupa taste atunci cand vrei sa postezi un comentariu pe un forum, un status pe Facebook sau orice altceva. Nu te ofensa si nu intra nici in panica: nu esti singurul/singura! Vestea buna e ca poti sa te imbunatatesti!

Iti recomand in continuare niste strategii pentru a putea tasta fara sa mai privesti in jos, fara sa mai faci greseli de tehnoredactare, intr-un ritm rapid si sustinut. Te intereseaza? Citeste in continuare!

Inainte de a incepe, iti spun ca, in medie (statistica asta au facut-o cei avizati), un utilizator de PC tehnoredacteaza un numar de 40 cuvinte per minut. Ti se pare mult? Acest standard nu e atat de greu de atins, daca am tine cont si de faptul ca cei specializati depasesc numarul de 70 cuvinte tastate intr-un minut. Poti face si tu asta! Iata cateva sfaturi:

1. Postura corecta

wikihow.comFoarte important: asigura-te ca pozitia pe care o ai la computer este una cat mai relaxanta, dar care iti permite de asemenea acces confortabil si la tastatura si mouse. A lucra intr-o pozitie incomoda duce la acumularea de tensiuni musculare care nu vor face altceva decat sa te incetineasca.

Ar trebui sa fie ceva in genul fotografiei alaturate (sursa: www.wikihow.com), dar ideea de baza este sa stai cat mai confortabil.

2. Pozitionarea degetelor

Chiar daca pentru inceput ti se va parea imposibil, afla ca vei ajunge sa tastezi folosind toate degetele mainii. Stiu, vei spune ca foloseai doar indexul, eventual si degetul mijlociu, si degetele mari pentru spatiu.

Pozitioneaza degetele in ordine, incepand cu indexul, pe orizontal, incepand cu literele „F” si „J” (vezi foto).

taste

3. Tasteaza!

E timpul sa treci la actiune. Incepe sa scrii, utilizand ambele maini, toate degetele – stiu ca ti se va parea greu la inceput, dar poti reusi. Cel mai important este insa sa nu privesti tastatura. De ce? Pentru ca asa nu vei invata niciodata sa scrii in viteza.

backspaceExtra tip: Memoreaza pozitia butonului „Backspace” – te va ajuta sa corectezi atunci cand gresesti.

4. Cauta jocuri de Typing online

Se spune – si nu degeaba – ca invatam prin joc si joaca. Daca vrei sa iti cresti viteza de scriere la tastatura, ai la dispozitie world wide web-ul!

Exista sute de jocuri de typing dintre care poti sa incerci, unele iti ofera si o contorizare a rezultatelor si progreselor. Pentru inceput iti recomand 10fastfingers.com – aici iti testezi viteza de scriere cu termeni in limba engleza (default, poti schimba pe parcurs), in timpul unui minut. Dupa ce timpul se scurge, ti se ofera si un rezultat:

10fastfingers.com

5. Mai ai nevoie de exercitiu si rabdare

Repetitia e mama invataturii – se aplica perfect si in acest caz. Nu poti sa nu inveti, daca nu iti dai silinta. Exerseaza in orice mod preferi: jucand jocuri online, scriind texte dupa dictare sau transcrie de pe foi de hartie – cum iti este mai usor.

Ideea este sa continui, sa perseverezi si sa nu renunti. Asa consideram si eu la inceput, cand orbecaiam dupa taste. Dar am avut rabdare si acum se vad rezultatele: pot scrie fara sa ma uit la tastatura, si fac foarte putine greseli. Incearca!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *