energizante

Bauturile energizante sunt bauturi non-alcoolice care ofera un plus de energie combinand ingrediente precum cofeina si suplimente naturiste. Cele mai frecvente ingrediente intalnite in aceste bauturi sunt cofeina, taurina, maltodextrina, guarana, ginseng, ginkgo biloba, apa carbogazoasa si creatina. Toate acestea joaca un rol foarte important pentru organism. Dintre toate ingredientele, cofeina are rolul cel mai important, cu privire la continutul acesteia in energizante, se situeaza intre 80-300 mg pentru fiecare doza de energizant. Fiindd un stimulent, actioneaza asupra sistemului nervos, facandu-ne mai alerti si alungand starea de oboseala.

Cum functioneaza energizantele? Totul tine de ingrediente. Cand sunt consumate, continutul de cofeina contracareaza efectul adenozinei asupra organismului, marind activitatea neuronala. Se elibereaza si o cantitate de andrenalina, astfel creste si rata pulsului, iar ficatul este de asemenea stimulat sa pompeze mai mult zahar in fluxul sanguin, producand in acest fel mai multa energie.

Taurina – un alt ingredient din energizante – este produsa si in mod natural de catre organism. In momentul in care avem activitati fizice sustinute, nivelul de taurina din corp scade intr-o mare masura. Astfel cand se consuma energizante, continutul lor de taurina suplineste nevoia organismului si ne face sa ne simtim mai energici. Dupa cum se poate observa, bauturile energizante ofera o capacitate mai buna de concentrare, cresc rezistenta la efort si pot chiar sa inlature stresul si oboseala.

Alaturi de beneficii exista insa si efecte secundare. In principal efectele secundare se datoreaza tot ingredientelor continute, insa trebuie mentionat un fapt: efectele secundare nu isi fac simtita prezenta decat in cazul in care se face abuz. Consumate in exces, energizantele pot avea ca efect stari ce includ insomnie, dureri de cap si tensiune arteriala crescuta.

Producatorii sustin ca bauturile energizante cresc nivelul de rezistenta si performantele fizice ale indivizilor, insa expertii in sanatate sunt mai putin impresionati de aceste aspecte. Dupa parerea lor, impulsul energetic temporar oferit este atribuit prezentei cofeinei si zaharului in aceste bauturi.

admin

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *