Nu putem prezice un cutremur sau cel putin nu in masura in care sa salvam pe toata lumea. Am trait experienta de a trece printr-un astfel de eveniment; desi nu s-a soldat cu victime panica a fost destul de mare. Poti ramane marcat de asta insa mai important este ca poti pierde mai multe decat partea financiara.
Ce faci in caz de cutremur
Ai auzit probabil numeroase variante despre cum sa te comporti in caz de cutremur. Cel mai important este sa tii cont de faptul ca stapanirea de sine este cea care te poate salva la propriu. Mintea umana este atat de complexa incat te poate influenta la fiecare pas. Cu o idee indusa de dezastru ca ar putea sa se intample mai rau poti fi prada unor situatii care te conduc la un scenariu mai prost. Cu alte cuvinte daca nu esti stapan pe tine nu mai poti gandi sa te salvezi asa cum trebuie.
Deci, prima regula, nu te panica. Asta inseamna sa iei totul ca atare si sa stii sa actionezi concret. Te ascunzi pentru ca in fata naturii nu te poti arata breaz. In interior te ascunzi efectiv, sub masa, sub tocul usii spre exemplu. Asta pentru ca aceste zone sunt de sustinere, ceea ce face ca tu sa fii in siguranta. Insa nu acelasi lucru se intampla cand vine vorba de zona ferestrelor spre exemplu. Daca esti in exterior, sub cerul liber cum se spune, cauta o zona cat mai ferita, acolo unde o cladire nu poate sa se dezintegreze si sa te afecteze. De asemenea si stalpul electric este un mare pericol.
Nu degeaba se spune ca ar trebui sa existe in fiecare casa o trusa de prim ajutor. Se include apa, medicamente de prim ajutor si conserve insa si o sursa de lumina ar fi ideala. Cu toate acestea sa stii sa dai primul ajutor este de mare folos cu sau fara trusa.