dependenta Facebook
dependenta Facebook

Facebook este o retea de socializare care permite comunicarea continua intre participantii acestei retele, pe cand alte mijloace de comunicare necesita timp sau diferite motoare de cautare. Este cel mai usor mijloc de comunicare din toate timpurile si se presupune ca va lua o amploare mult mai mare in urmatorii cinci ani, astfel incat va ajunge sa ne dirijeze intreaga viata.  De multe ori uitam sa ne deconectam de la viata virtuala si sa fim participanti la viata sociala reala in care traim. Din acest punct de vedere, aceasta „metoda de viata” este asemanata cu un pericol iminent in viata noastra, fiind capabila sa absoarba toata atentia interlocutorilor in lumea virtuala, sa ii faca adepti ai unei conversatii virtuale si fara reusita in cele din urma.

Privita din perspectiva evolutiei tehnologice, aceasta „miscare” denumita Facebook este privita ca ideologie pozitiva. De ce spun acest lucru? Pentru ca odata cu aparitia acestei relete de socializare, intreg mapamondul a fost cuprins de febra acesteia si fiecare individ si-a creat un cont, doar sa fie adept al sustinerii acestei ideologii. Nu de putine ori s-a vorbit despre faptul ca Facebook constituie un mijloc de a pastra legatura cu rudele, prietenii, amicii pe care i-am pierdut la un moment dat pe parcursul vietii noastre si pe care acum ii putem regasi, cu care putem relationa si reinnoda legaturile prinse cu timp in urma. Un alt atu al utilizarii Facebook-ului este acela ca, avand aceasta aplicatie descarcata pe telefoanele moderne, putem sta conectati oricand, ne putem distribui imagini si muzica intre noi, putem imparti momente alaturi de cei pe care nu ii avem aproape prin simplul touch al ecranului. Avantajul acestui mijloc de comunicare este faptul ca fiecare dintre noi are libertatea de exprimare, de sinceritate, de a ne deschide catre o lume virtuala, cum nu am fi putut-o face in viata reala, daca acele persoane ar fi langa noi.

Desigur, sunt si unele dezavantaje care ar trebui amintite, printre care dependenta pe care o creeaza. Coneva spune la un momendat ca „Facebook iroseste viata oamenilor inca din 2004” si nu putini i-au dat crezare. Din acest fapt, din ideea ce a fi conenctati mereu la aceasta aplicatie, uitam de cele mai multe ori sa ne sunam prietenii, sa le comunicam ceva despre noi, sa le impartasim experientele nostre. Conectarea continua la aceasta aplicatie ne face sa ne creeam o oarecare dependenta fata de acest mijloc de comuniare si relationare, dependenta care de cele mai multe ori nu este un exemplu pozitiv pentru cei mai mici dintre noi. Spre exemplu, am observat de curant o mama, care desi avea un copil mic, sub varsta de un an, de care ar fi trebui sa aiba o mai mare grija si atentie (bineinteles nu ii contest calitatile de mamica), apela la Facebook de cele mai multe ori pentru a distribui poze cu copilul, pentru a vedea ce modele de hainute au mai aparut sau ce fel de modele de goblen au mai aparut pentru a fi in pas cu moda. Sincer, consider ca in asemenea circumstante, unii dintre noi ar trebui sa renunte la acest cont si la aceasta manipulare a creierului la scara larga, dar inca mergem pe conceptia „nu ai Facebook, nu existi”, de parca intreaga nostra existenta se rezuma doar la a sta „atarnat” pe acest cont de socializare.

Pe langa toate aceste aspecte mai apare unul: cum ii influentam noi pe copii nostri? Impactul pe care il are aceasta forma de manipulare ne face atat de dependenti, incat uitam ca mai avem si persoane mai vulnerabile pe langa noi. De exemplu, copiii. Copiii sunt acea categorie de omuleti care trebuie sa invete de bine de la noi, dar ce exemplu le putem noi oferi daca multe din orele noastre se rezuma la a posta diferite actiuni la care luam parte? Ei sunt acea categorie care sunt frageti, atat la aspectul fizic, cat si la cel intelectual, care trebuie sa fie invatati sa isi formeze o personalitate aparte, diferita de cea a parintilor sau al altor modele luate din lumea virtuala. Inca nu inteleg cum un copil de 10 ani poate sa aiba un cont de Facebook, cand varsta limita de a te loga este de minim 14 ani? Acesti copii ar trebui tinuti departe de aceasta retea de socializare, pentru ca sunt multe pericole care stau ascunse si nu se stie cand se vor intalni cu ele si nu vor putea reactiona.

Fiind intr-o perioada de avand, Facebook se dezvolta cu pasi repezi spre globalizarea mintii intregului glob, pana cand cineva mai intelegent ca fondatorul Mark Zuckerberg va gasi un alt mijloc de a-l face disparut, cum s-a intamplat si cu alte retele de socializare existente candva.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *