Iarna: cel mai friguros sezon

Iarna: cel mai friguros sezon

Adesea, iarna este asociata cu temperaturi extrem de scazute si vreme  urata, insa, de fapt, impactul sau se schimba in functie de locatia unde se instaleaza. Cei mai multi oameni cred ca cel mai rece sezon incepe in timpul solstitiului de iarna, existand mai multe definitii ale iernii.

Cel mai rece sezon al anului, iarna, vine dupa toamna si este inainte de primavara. Cu cat o zona se afla mai departe de Ecuator, cu atat temperaturile reci vor fi mai accentuate. Cei mai multi oameni se refera la iarna astronomica atunci cand se refera la sezon. Variatiile de la solstitiul de iarna pana la echinoctiul de primavara descriu iarna, care are de-a face cu pozitia Pamantului in comparatie cu Soarele. In timpul solstitiului de iarna- care se incadreaza in jurul anului 21-22 decembrie in emisfera nordica si 21 iunie in emisfera sudica- soarele calatoreste pe cer pana cand ajunge la un anumit punct, dupa care raza sa incepe sa scada.

Pe timpul iernii se inregistreaza cea mai scurta zi din an, iar acest lucru este sarbatorit in mai multe culturi ale lumii. Insa, in timpul solstitiului de iarna, atunci cand polul corespunzator este deviat cu 23,5 grade fata de Soare, emisfera nordica se confrunta cu nopti mai lungi, in timp ce emisfera sudica este carcaterizata de zile mai lungi.

Adaptarea la vreme

Iarna aduce foarte multe schimbari odata ce se instaleza. In timpul acestui sezon, unele animale migreaza- ceea ce inseamna ca se face o trecere de la o zona la alta. In mod normal, animalele migreaza spre uud, atunci cand iarna se instaleza in emisfera nordica. Insa, ca raspuns fata de schimbarile globale, unele specii raman mai multa vreme. In Europa, unele pasari au incetat sa mai migreze, si asta din cauza ca intalnesc conditii de temperatura optime si aici- rezultat al incalzirilor climatice ce afecteaza lumea.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *