Impactul singuratatii asupra sanatatii

Impactul singuratatii asupra sanatatii

Conform unor studii, singuratatea are un impact mai daunator asupra sanatatii chiar decat fumatul sau obezitatea. Consecintele asupra sanatatii sunt periculoase si uneori ireversibile.

Singuratatea este o emotie resimtita de orice fiinta umana. La fel ca si orice emotie, nu are efecte doar asupra psihicului, ci si asupra fizicului, afectand intr-o oarecare masura sanatatea.

A fi singur din punct de vedere strict fizic nu inseamna neaparat ca persoana trece printr-un episod de singuratate. Uneori te poti simti singur chiar si in prezenta mai multor persoane. Este o stare a mintii, o chestiune de perceptie, insa in orice conditii ar avea loc, isi pune amprenta si asupra sanatatii.

Conform unor studii, exista o stransa legatura intre starea de sanatate si tensiunea arteriala. Se pare ca persoanele afectate de sentimentul cronic de singuratate au si tensiunea mai ridicata; tensiunea arteriala aflata la un nivel crescut poate cauza probleme precum atacuri cardiace, chiar atacuri cerebrale sau renale.

Impactul preponderent se face simtit asupra sanatatii psihice. Desigur depinde de la o persoana la alta, de perceptie, insa adesea sentimentul de singuratate declanseaza stres, stari de anxietate, chiar depresie. In cazuri extreme singuratatea provoaca ganduri precum inutilitatea in lume a persoanelor afectate, de aici apar si schimbari in comportament, iritabilitate, chiar pierderi de memorie si abilitate redusa de a lua decizii.

Deranjamentele somnului se inscriu de asemenea in lista de efecte ale singuratatii asupra sanatatii. Tensiunea, stresul, depresia si sentimentul acut de izolare afecteaza odihna; chiar daca persoana afectata se odihneste acelasi numar de ore ca si o persoana neafectata, calitatea somnului are de suferit.

Cum singuratatea este un sentiment comun, o emotie resimtita de toate categoriile de oameni la un moment dat si tinand cont de asemenea de efectele pe care le poate avea asupra sanatatii, trebuie cu siguranta evitata. Gasiti toate modalitatile posibile pentru a evita singuratate, faceti-va noi prieteni, comunicati, explorati locuri noi, ajutati pe cei aflati la nevoie si treptat fericirea si starea de bine vor lua locul singuratatii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *