Mituri celebre

Mituri celebre

Nimic nu e mai bun decat un pic de mythbust – asa ca, oamenii trebuie sa inteleaga explicatiile unor serii intregi de concepte gresite si mituri teribil de comune, insa intelegerea trebuie privita din punct de vedere stiintific. Totusi, care sunt cele mai celebre mituri pe care oamenii continua sa le creada?

Imbunatatirea evolutiei umane

Mit: Evolutia determina ca ceva sa creasca de la „mic” la „mare”. Desi este o realitate ca selectia naturala a luat nastere din gene nasanatoase, exista mai multe cazuri in care organismele imperfecte au supravietuit. Un bun exemplu pentru acest caz este situatia fungilor, rechinilor, racilor si a muschilor- acestea au ramas aproape la fel pe o perioada foarte lunga de timp. Aceste organisme au reusit sa se adapteze mediului in care traiesc, fara a mai fi nevoie de imbunatatiri. Alte specii s-au schimbat destul de mult, insa nu neaparat in cel mai bun sens. Unele creaturi si-au schimbat mediul si adaptarile, insa acest lucru nu s-a potritvit atat de bine cu noua situatie. Incadrarea la un nou mediu are legatura cu spatiul inconjurator, nu cu progresul speciei.

Oamenii explodeaza in spatiu

Mit: In mometul in care este expus la vidul din spatiu, organismul uman explodeaza. Acest mit este rezultat al filmelor science- fiction, care au folosit aceasta idee pentru a mai adauga putina drama filmelor. De fapt, un om poate supravietui aproape 15-30 de secunde in spatiu, atata timp cat acesta reuseste sa isi tina respiratia. Dupa 15 secunde, lipsa de oxigen determina inconstienta, care conduce, in cele din urma, la moarte prin asfixiere.

Regula celor 5 secunde

Mit: Alimentele care cad pe jos pot fi mancate daca sunt ridicate in termen de 5 secunde. Acesta este cea mai falsa afirmatie vreodata. Daca pe suprafata pamantului, a terenului sau oriunde cate o bucata de mancare exista germeni, atunci acestia se vor lipi imediat de produsul alimentar. Insa, germenii si murdaria nu sunt intotdeauna un lucru rau, deoarece ne ajuta sa ne dezvoltam un sistem imunitar mai puternic.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *