Gandeste-te la acele momente in care esti rugat sa oferi o „mana de ajutor” in diverse situatii,de diverse grade de dificultate.Tu,in cazul in care ai posibilitatea si vointa de a face acest lucru,incerci sa iti faci treaba si sa o duci la capat,neasteptandu-te neaparat sa primesti ajutor la randul tau,in caz de nevoie.La final,ce primesti in schimb?Nimic! Nici macar „multumesc!”.
Da oameni buni,cam asa stau lucrurile.Un „multumesc”conteaza si inseamna foarte mult ; „multumesc”,”merci”,”multumesc frumos/mult”,”sarut-mana”,orice forma ar avea,ar trebui sa fie nelipsit.De ce?Sa aiba omu’ ala starea aia de bine,ca i-a fost apreciata munca,indiferent in ce a constat ea.Si cand cumperi o paine,ti se multumeste si trebuie sa multumesti si tu la randul tau.
Dupa ce ti se ofera un „multumesc”,invata sa daruiesti alt cuvant,asa-zis,”magic”.Ghici ce; „Cu placere!”. Da,e foarte simplu,la fiecare „multumesc” primit,oferi un „cu placere”.Te doare gura sa-ti arati recunostinta printr-un simplu gest/cuvant? De ce aceste cuvinte ar trebui folosite alternativ intr-o conversatie civilizata?Pentru ca uneori e jenant sa spui „multumesc” si sa nu ti se raspunda in niciun fel.Si ti-e rusine si de rusinea aluia caruia i-ai facut un serviciu,si prin incercarea de a-l face
sa se simta,ii trantesti un „Cu plcere!” ironic,iar acesta spune in gluma „scuza-ma,am uitat,multumesc!”.N-ai uitat…ti-era sila sa spui.Te-ai vazut cu treaba rezolvata si…asta-i tot.Dar in aia sapte ani de-acasa,si in lectiile repetate primite din partea parintilor,ai fost invatat
si de aceste cuvinte,insa,din comoditate,preferi sa le eviti.
Da,stiu,e greu sa multumesti pe toata lumea,aproape imposibil,dar pentru a-ti arata buna crestere,foloseste aceste cuvinte care nu ar trebui sa-ti lipseasca din vocabular.

Dar de ce nu avem si noi norocul sa primim apartamente noi 2 camere sau macar sa ne plateasca cineva de la apartamente de vanzare baba novac, ca se zice ca au preturi bune.

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *