Desi impactele ca cele care au ucis dinozaurii sunt rare, asteroizi mari lovesc in mod frecvent terra. In clipul de mai sus, poti vedea locatia in care au lovit cei 26 asteroizi intre 2000 si 2013, fiecare din ei lansand energie ca cea a unora din cele mai puternice arme nucleare.

Video-ul vine de la B612 Foundation, o organizatie ce vrea sa construiasca si sa lanseze un telescop care vor descoperi asteroizii care ar putea distruge lumea, pentru a oferi omenirii atentionare. Pentru a descoperi unde au lovit asteroizii, B612 a folosit date din retelele din intreaga lume a instrumentelor care detecteaza ultrasunetele, sunetele de frecventa joasa care calatoresc prin atmosfera. Astfel de masuratori s-au facut inca din 1950 pentru a detecta exploziile bombelor nucleare.

Organizatia Nuclear Test Ban Treaty care opereaza reteaua, a dezvaluit recent locatiile in care au lovit acesti asteroizi, date care dau din nou oamenelor de stiinta informatii clare pentru intelegerea precventei cu care se se intampla astfel de evenimente.

In anii recenti, s-a descoperit faptul ca pamantul este lovit de asteroizi, mai frecvent decat am fi putut crede vreodata. Cele 26 de lovituri din clipul de mai sus, au avut putere intre 1 si 600 kilotone. Pentru comparatie, bomba atomica ce a ras de pe fata pamantului Hiroshima, a explodat cu o energie de 16 kilotone. Totusi, bomba nucleara construita de US, bomba B83, are o putere totala de 1.2 megatone.

Bineinteles, compararea asteroizilor cu o bomba nucleara e oarecum inselatoare; asteroizii genereaza o unda de soc care poate cauza mult mai multe pagube decat piatra in sine.

Doar pentru a scapa un pic de anxietatea creata – impactele asteroizilor sunt aproape mereu fara pagube. Anual, un asteroid cexplodeaza ca o bomba de la Hiroshima insa in atmosfera si inca suntem aici.

Mai mult decat atat, asteroizii nu pot tinti spre regiuni populate. Astfel, datorita faptului ca marea majoritate a suprafetei planetei este apa, e greu ca un asteroid sa loveasca exact un loc populat.

De admin

Un comentariu la „O harta cu fiecare asteroid care a lovit pamantul in ultimii 13 ani”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *