Oamenii de stiinta sustin ca numarul de bacterii benefice este in scadere

Oamenii de stiinta sustin ca numarul de bacterii benefice este in scadere

Dietele moderne lipsite de fibre pot provoca o serie de leziuni ireversibile in ceea ce priveste bacteriile vitale, sugereaza un nou studiu. Astfel, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca bacteriile prietenoase nu mai pot prospera asa cum trebuie, daca ne spalam prea mult pe maini. Iar, dietele slabe in fibre pe care le-a adaptat statele industriale inseamna ca viitorul generatiilor urmatoare ar putea fi compromis.

Studiul, realizat de cercetatorii de la Stanford School of Medicine din Statele Unite, a demonstrat ca anumiti microbi care traiesc in intestinele soarecilor crescuti cu diete asemanatoare cu cele ale oamenilor din statele dezvoltate sunt supuse in fata unui risc de „disparitie”. Autorul studiului, Dr. Justin Sonnenburg, care a lucrat la proiect impreuna cu sotia sa, Dr. Erica Sonnenburg, a sustinut ca fibrele, care nu pot fi digerate de intestinul uman, reprezinta principala sursa de hrana pentru bacteriile ce traiesc in sistemul digestiv. „Am intampinat o serie de dificultati majore daca ne-am trai viata fara aceste bacterii. Bacteriile benefice se hranesc cu patogeni, intaresc sistemul nostru imunitar si chiar contribuie la dezvoltarea tesuturilor noastre”.

Ce presupune lipsa de bacterii benefice

Oamenii sunt capabili de a „prinde” colonii de bacterii din alte surse externe. Cu toate acestea, una din cele mai importante surse de bacterii provine de la familia noastra, in special in timp nasterii si a copilariei. Dr. Sonnenburg a adaugat faptul ca atunci cand a comparat omul vanator culegator cu unul care traieste in zona rurala, diversitatea bacteriilor intestinale era cu mult mai mica decat cea a societatilor moderne indstrializate- unde o dieta pe non-fibre este cea mai tipica forma de dieta.

In schimb, sotia omului de stiinta a explicat ca utilizarea de antibiotice pe scara larga, cezarienele dar si scaderea numarului de mame care alapteaza, devin din ce in ce mai frecvente in tarile industrializate, care ar putea suferi, in curand, de un deficit de bacterii benefice. In plus, aceasta sustine ca igiena excesiva ar putea fi un alt factor care contribuie la acest lucru.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *