biswa-ijtema
biswa-ijtema

In fiecare an mai bine de 3 milioane de musulmani se prezinta la malurile raului Turag de la marginea orasului Dhaka, capitala Bangladesh-ului, unde are loc BishWa Ijtema sau Cogregatia Lumii. Esste o cogregatie islamica desfasurata anual si este a doua adunare de musulmani din lume ca marime dupa Haj. Aceasta este o adunare spirituala in care cei religiosi participa pentru a fi scoliti de parinti. Cei devotati ajung din toate colturile tarii chiar si din exterior. Ca mijloc de transport acestia folosesc trenurile, feriboturile si orice alta metoda care o au la indemana.

Inaintea evenimentului trenurile si mijloacele de transpor sunt in general suplimentate, dar nu sunt suficiente pentru trasnportul celor 3 milioane de musulmani.

Avand in vedere ca suntmilioane de oameni care ajung sa participe la eveniment instr-un oras de doar 350 000 de locuitori fortele paramilitare sunt necesare pentru a mentine oridinea. O suprafata de 170 de hectare este amenajata cu telefoane, curent electric si toalete pentru acest eveniment. Participantii mananca si se roaga in acelasi loc. De asemenea sunt amplasate posturi medicale pentru eventualele neplaceri. Sunt consumati mai bine de 30 de milioane de litri apa consumati in fiecare zi de participanti si acestia trebuie sa imparta intre ei cele 4000 de toalete amplasate special. In ciuda numarului mare de musulmani adunati intr-un spatiu relativ restrans, sunt foarte putine probleme legate de curatenie, gatit sau probleme de natura sanitara. Acest lucru este datorat in mare parte pentru ca participantii la eveniment vin doar cu strictul necesar la ei. Biswa Ijtema este organiata de Tabligi Jamaat, un grup non politi care are scopul de a reforma spiritual poporul islamic. Traditia a fost infiintata de un savant indian, pe numele sau Muhammad Ilyas al Kadhlawi si ainceput cu un mic grup de musulmani religiosi ce se adunau la o mosca locala. Evenimentul se tine de mai bine de 4 decenii in fiecare an, numarul participantilor fiind de ordinul milioanelor.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *