Orasul Oslo studiaza posibilitatea de a interzice total masinile in regiunea centrala a localitatii, pana in anul 2019. Daca are noroc, capitala Norvegiei va deveni prima din Europa care va adopta o astfel de masura radicala si benefica pentru mediul inconjurator.

Astfel, pentru ca aceasta masura sa prinda contur, administratorii orasului au pus la cale o serie de proiecte prin care se doreste construirea a peste 60 de kilometri de piste pentru biciclete, investind mai mult si in sistemul de transport in comun din oras. Tramvaie, busuri si vehiculele de livrare dar si cele care vor transporta persoanele cu handicap vor fi singurele ce vor avea dreptul de a circula in centrul orasului. Initiativa propusa de catre Consiliul Local va deveni subiect de dezbatere publica pentru a stabili o serie de strategii publice locale, care urmeaza a fi puse in aplicare.

Capitala Norvegiei, Oslo, are peste 600.000 de locuitori si aproape 350.000 de autoturisme. Insusi Norvegia a dorit sa adopte o masura mai progresiva care sa includa taxe stimulente pentru vehiculele electrice sau hibride. Astfel, in numai cateva luni, aceste initiative au incurajat ideile marilor companii producatoare de masini, printe care Nissan si Tesla, cu modelele Nissan Leaf si Tesla S, care au devenit vehiculele cele mai populare din tara.

Ce alte state se mai lupta pentru reducerea poluarii?

Alte capitale europene investesc in eforturi similare pentru a controla miscarea masinilor in zonele centrale ale localitatilor, dorind sa reduca traficul dar si poluarea aerului. Paris deja a testat aceasta idee timp de 24 de ore- cand a interzis circulatia masinilor cu placute cu numar par sau impar, pe zile. Londra si Madrid, care au trotuare mai mari pentru pietoni, in zonele centrale, au impus o serie de taxe astfel incat sa limiteze traficul rutier.

In speranta de a contribui la imbunatatirea calitatii mediului inconjurator, Oslo doreste sa ia masuri benefice si, sa speram, ca si alte state europene ii vor urma exemplul curat si sustenabil.

Blogger: Cristina M.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *