Parodontoza este boala care ne afecteaza de cele mai multe ori gingiile si structura dintilor, cauzand in cele din urma pierderea acestora. Se spune ca nu doar alimentatia si factorii de stres cauzeaza aceasta boala la nivelul dintilor, ci si factorii biologici, cei psihici si de mediu. De cele mai multe ori, parodontoza nu se observa, simptomele acesteia fiind neidentificate la inceput. Cu trecerea timpului, insa, afectiunile gingiilor pot avansa, astfel incat unele persoane ajung sa isi piarda dintii si sa se confrunte cu boli ale stomacului si intestinului.

Pentru inceput, in cazul parodontozei se observa o umflare usoara a gingiilor, inrosirea acestora, urmata de sangerearea acestora in mod spontan sau in timpul periajului dentar, continuand ca simptomele sa devina mai evidente. Aparitia respiratiei urat mirosiroare, gustul amar resimtit in gura, umflarea papilelor gustative, precum si culoarea violacee a gingiilor, sunt considerare efectele unei parodontoze.
Medicii stomatologi spun ca radiografiile dentare sunt cele care evidentiaza situatia gingiilor si a dintilor, evidentiind pierderea osoasa din jurul dintilor. Tratament parodontal consta in indepartarea bacteriilor si a tartrului, refacerea dimensiunilor normale ale santului gingival, eliminandu-se cauzele care au condus la aparitia parodontitei. Programul de tratament cuprinde mai multe etape, mai multe vizite la medicul stomatolog, un regim alimentar mai strict, precum si medicamente antiinflamatoare sau antibiotice care se vor administra pe cale orala.
Prevenirea parodontozei presupune o igiena dentara corecta si incepe cu un periaj corect al dintilor cel putin de doua ori pe zi (dimineatza si seara, sau cand ne simtitm dintii prea incarcati de resturile de mancare si bacterii), folosirea atei dentare, a apei de gura, a unei paste de dinti de calitate si nu trebuie sa uitam sa ne schimbam periuta de dinti cel putin o data la trei luni.