Equity Invest, casa romaneasca de brokeraj, face o analiza a evolutiei leului la inceput de an. Deprecierea pe pietele financiare de1,6% a leului fata de euro a avut loc in doua etape in perioada 1-27 ianuarie 2014. Vom discuta despre aceasta analiza forex in randurile urmatoare.

In prima etapa, leul a suferit o depreciere de 0,7 %. Realizata in doar 7 zile de la inceputul anului, aceasta depreciere a survenit pe fondul cresterii aversiulii fata de riscul implicat de investitiile in zona emergent. Mai exact, investitorii au intrat puternic la cumparare pe dolar, acesta crescand in raport cu euro, iar presiunea a fost pusa pe monedele regionale. SUA au continuat masurile de contractie monetara  astfel incat dolarul a inceput sa ofere randamente bune si riscuri mici. Investitiile in monedele regionale au devenit astfel neinteresante pentru investitori.

Cosmin Enache, director general adjunct al Equity Invest vorbeste pe efin.ro vorbeste si despre deprecierile suferite de alte monede din regiune. Pe langa leul care a scazut  asa cum am spus cu 0,7% fata de euro, zlotul si coroana ceha au scazut cu 0,6 % iar forintul cu 1,1 %.

A doua etapa a deprecierii a survenit pe fondul masurilor anuntate de BNR inca din 2013. Mai exact, guvernatorul BNR anunta in primavara anului trecut ca Romania va intra intr-un ciclu al reducerii dobanzii de politica monetara. Dobanda de referinta a fost scazuta in iulie la 5% iar anul pana la sfarsitul anului a ajuns la  4%.Influentele asupra monedei nationale au fost reduse insa anul trecut,  potrivit Equity Invest.

In ianuarie 2014 insa, lucrurile au stat diferit. BNR a hotarat sa reduca dobanda cheie la 3,75% si sa scada ratele rezervelor minime obligatorii. Pe piata a crescut surplusul de lichiditati datorita celor 4 miliarde de lei eliberate catre banci. Moneda nationala a scazut cu aproape un procent in doar doua zile…

In finalul analizei, Equity Invest mai precizeaza ca dolarul se va intari cel mai probabil pe fondul programului de relaxare redus de FED. Astfel, monedele regionale ar putea suferi din nou deprecieri in urma presiuniie exercitate de catre dolar.

admin

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *