Primul an din viata bebelusului este considerat si cel mai greu. Asta pentru ca exista o serie de transformari, mamele simt ca se intampla atat de multe lucruri incat nu fac fata si pe deasupra trebuie sa invete sa isi descopere bebelusul. El nu va vorbi ci doar va comunica prin plans. Destul de greu, dar nu imposibil.

Pas cu pas – vizitele la pediatru

Mama trebuie sa ajunga la un cabinet pediatric in Mures sau in orice oras isi are domiciliu, oricand cel mic are sau pare sa aiba o problema. Este de preferat sa aiba un pediatru care sa urmareasca evolutia bebelusului, insa daca va considera ca are nevoie si de o a doua opinie, poate oricand sa consulte si alti pediatri.

Pe langa consultatiile ce se realizeaza in primele zile din viata, bebelusul va intalni medicul pediatru pentru vaccinari. Desi medicul de familie poate face acest lucru, parintii trebuie sa stie ca pot solicita si doze extra, de vaccinuri optionale ce se achizitioneaza din bani proprii. Accinarea in acest caz poate fi realizata (si) de pediatru.

In situatiile in care nu exista nelamuriri sau situatii medicale care sa impuna consultatii, iata care este calendarul vizitelor la pediatru, pentru primul an din viata bebelusului:

  • Dupa primele 2 saptamani, maxim o luna.

Acum este si un moment de rascruce pentru ca mama sa isi exprime neputinta sau frustrarea legata de eentuale probleme. Cele mai comune sunt legate de colici, cum sa linistesti copilul, iesirile afara, baita, alaptatul sau iritatiile de scutec.

De asemenea, se cantareste copilul si se masoara, verificand ce evolutie are de la nastere si pana la acest moment.

  • La 2 luni

Un alt moment de vaccinare, masurare si cantarire, ca o rutina. De asemenea, se verifica o eventuala hernie sau dop de ceara, doua din cele mai comune situatii in astfel de momente.

  • La 4 luni

Se verifica, printre altele, daca isi sustine capul, reactia la sunete. Daca este cazul, mai ales pentru cei precoce, aparitia dintilor impune si ea o evaluare.

  • La 6 luni

Vorbim deja despre abilitati motrice, despre diversificare, alte momente importante pentru bebelus. La unii apare dentitia, cu atat mai important sa existe o vizita la medicul pediatru.

  • La un an sau chiar si mai repede de acest moment

Perioada inceperii cu mancarea solida este si acel moment din care trecem in sfera alimentatiei cantitate partiala de nutrienti. Cu alte cuvinte, pe langa lapte, trebuie sa avem grija ce oferim bebelusului de mancare pentru a realiza aportul necesar de vitamine, minerale, de nutrienti necesari unei bune si armonioase dezvoltari.

Pana la varsta de un an, o alta vizita la medicul pediatru poate fi relevanta in ceea ce priveste calitatea nutritiei. Este de preferat sa se verifice anemia, printre altele.

 

Acesta este cadrul general de prezentare la un cabinet de pediatrie. De altfel, trebuie precizat ca nici bebelusii nu sunt feriti de boli, raceli de sezon, chiar si cei alaptati care sunt de regula protejati de anticorpii din laptele matern. Pentru orice situatie, este de preferat sa intrebam medicul pediatru ce este de facut, sa nu urmam tratamente si leacuri babesti. Educatia din acest punct de vedere vizeaza parintii si tinteste spre binele celui mic.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *