Probleme dentare la copii

Probleme dentare la copii

Copilaria este despre distractie, emotie, prietenii si o multime de rasfat, chiar si atunci cand ne referim la alimentatie sau la prea multa afectiune. Insa, cum putem face fata problemelor dentare? Nu este nici un copil care sa nu se fi confruntat cu o durere dentara sau cu acea problema dentara mai dureroasa, precum un abces dentar.

Diferite probleme care afecteaza sanatatea si dantura copilului sunt acestea: carii dentare, infectii gingivale, eroziune dentara, sensibilitatea dintilor, malocluzia, respiratia urat mirositoare sau pierderea timpurie a dintilor. Cele mai dureroase sunt cariile, urmate de infectiile gingiilor cauzate de un abces dentar, insa nu se neglijeaza nici alte probleme cauzate de carii.

Eroziunea dentara la copii

Cunoscuta sub denumirea de eroziune dentara sau eroziune de acid aceasta problema se intalneste din ce in ce mai comun la copii, dar si la adolescenti sau adulti. Cauzele eroziunii dentare se cunosc a fi consumul de bauturi carbogazoase, cu acid, menite sa erodeze smaltul dintilor. Desi dintii nu au capacitatea de a de regenera sau repara, cu timpul ei devin din ce in ce mai subtiri si mai sensibili. Simptomele care pot aparea in cazul eroziunii dentare includ sensibilitatea dintilor, decolorarea, obtinerea unui aspect rotund al dintilor, dar si reliefarea unui abces dentar.

Dintii sensibili

O probleme dentara destul de frecventa la copii este si sensibilitatea dintilor. Dupa cum sugereaza si numele, aceasta boala determina pacientul sa experimenteze un mare disconfort al dintilor, ca un raspuns la senzatiile calde si cele reci, la dulciuri sau bauturi. In unele cazuri, chiar si respiratia aerului rece poate declansa acest disconfort. De obicei, acest disconfort apare sub forma unei dureri ascutite, care se resimte in adancul si centrul dintilor.

Sfaturi pentru o ingrijire dentara eficienta

Atat medicii stomatologi, cat si cei nutritionisti ne recomanda sa avem grija de sanatatea dintilor copiilor nostri prin alimentatia corespunzatoare, prin eliminarea acelor produse alimentare cu acid, si, desigur, o igiena dentara corespunzatoare. Este important ca cei mici sa respecte igiena orala si sa isi spele dintii dimineata si seara, inainte de culcare. De altfel, se mai recomanda si o multime de produse cu un continut ridicat de calciu, precum: laptele, ouale, branzeturile, fructele, legumele sau carnea alba. De evitat in timpul sezonului cald consumul de bauturi extrem de reci sau in sezonul cald bauturile fierbinti, pentru a nu strica in intregime dentitia copilului.

 

 

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *