Un subiect destul de controversat, ce a primit cu siguranta atentia publicului in ultimii ani si in tara noastra este cel referitor la incinerarea umana. Ce presupune aceasta si cat este de ortodox sa optezi pentru aceasta metoda? Ce sanse sunt ca preferintele sa se indrepte mai mult spre incinerare si sa se departeze de inhumare? Sunt intrebari ce apar inevitabil. De stiut este insa ca nu toate religiile imbratiseaza aceasta practica, unele rostind un NU hotarat vizavi de aceasta optiune.
Iata care sunt cateva dintre aspectele specifice acestei proceduri, in ce consta si cum se desfasoara lucrurile in cazul unui crematoriu uman Cluj sau din alt oras din tara.
Ce este crematoriul uman?
Acesta este reprezentat de o unitate specializata, ce vizeaza spatiul in care se incinereaza corpurile umane. Este fie o cladire in sine, fie parte dintr-una mai mare. Vorbim despre o practica cu vechime in istoria omenirii. Amintim ca primul crematoriu a fost in Anglia, in jurul anului 1878. In tara la noi se realiza prima incinerare in anul 1928, cand a fost de altfel edificat crematoriul Cenusa, localizat in capitala.
Care este pozitia legii vizavi de incinerare?
Este o intrebare destul de frecventa, cea referitoare la pozitia legii cu privire la incinerare. Ei bine, asemenea altor state, acesta reprezinta o optiune pe care o poate alege orice cetatean. Dispune de statut legal, la fel ca in cazul inhumarii. Fiecare cetatean are acest drept, de altfel legiferat prin Noul Cod Civil. Mai ales cand aceasta a fost dorinta persoanei decedate se impune a fi respectata cererea.
Fiecare are dreptul sa decida ce se va intampla cu trupul sau odata ce trece in nefiinta. Numai in cazul celor fara capacitate de exercitiu este necesar consimtamantul parintilor sau a celor responsabili de cel in cauza. Exista de altfel o ordine in ceea ce priveste a cui parere va fi luata in considerare atunci cand un membru al familiei, respectiv prieten moare. Se are insa in vedere si apartenenta confesionala a celui decedat.
Ce presupune procesul de incinerare umana?
Ceea ce trebuie sa stie cei interesati de aceasta practica este ca numai in cadrul unor unitati specializate, de genul crematoriilor umane se pot realiza incinerari. Incinerarea se realizeaza individual, in interiorul unor camere ce au fost special concepute pentru asta, din perspectiva tehnologica. Conteaza izolatia acesteia, intrucat arderea se face la temperaturi foarte mari. In cele din urma trupul este transformat in cenusa.
Se folosesc combustibili, iar sicriul e de dorit a fi puternic inflamabil. Uneori este cazul de placi, implanturi dentare, tije, iar acestea sunt considerate materiale straine ce vor fi indepartate post ardere. Ramasitele se colecteaza intr-o urna, iar apoi lasate la racit. Este necesar in cele mai multe dintre cazuri si un proces de framantare a cenusei cu o granulatie mai mare. Cand dobandeste aspectul de praf, se depune in urna pe care o va primi familia. Unii aleg sa o pastreze ca amintire a celui trecut in nefiinta, pe cand altii sa o imprastie in natura, pentru a elibera sufletul celui decedat.