Stuff in Space

Datorita nivelului tot mai ridicat a reziduurilor, a satelitilor sau a navelor spatiale care orbiteaza in jurul planetei noastre, se pare ca spatiul din afara pamantului devine din ce in ce mai aglomerat. Astazi, avem posibilitatea sa vedem cat de aglomerat este spatiul ceresc cu ajutorul unui grafic interactiv care poate dezvalui in timp real, locatiile gunoaielor sau a satelitilor care orbiteaza pamantul.

Se estimeaza ca exista aproximativ 21,000 de bucati de astfel de reziduuri spatiale cu dimensiuni chiar si de aproape 10 centimetri care orbiteaza in jurul planetei, de la sateliti care nu mai functioneaza si pana la fragmente de rachete folosite. Pentru a putea observa toate aceste lucruri nefolositoare, care se afla in raza pamantului, poti accesa www.stuffin.space , unde poti vedea cu exactitate obiectele care plutesc in jurul pamantului, locatia lor sau poti analiza viteza pe care o au aceste obiecte.

Stuff in Space

Stuff in Space a fost proiectat de catre James Yolder, un inginer in calculatoare si student al Universitatii din Texas. Cu ajutorul acestui instrument, este posibila cautarea unor obiecte specifice folosind codul international care ajuta la identificarea resturilor spatiale. Cea mai mare parte a gunoaielor din spatiu pot fi observate a fi grupate intr-o orbita joasa din jurul pamantului. Resturile rachetelor sau a altor sateliti pot fi obervate pe o orbita mai mare.

Satelitii si telescoapele sunt evidentiate pe harta cu culoarea rosu in timp ce rachetele sunt evidentiate folosind culoarea albastra, iar alte reziduuri spatiale apar in culoarea gri. Cel mai indepartat gunoi artificial care apare pe harta este reprezenta de telescopul spatial Astron UV, lansat de catre URSS in anul 1983 si care, in prezent ,se afla la o distanta de 160,000 km de pamant. De asemenea, un rest al unei rachete lansate de catre NASA se afla la o distanta de 71,000 km distanta de pamant.

Potrivit celor de la NASA, toate aceste reziduuri spatiale reprezinta un risc ridicat pentru navele spatiale si pentru operatiunile spatiale, deoarece nu se pot desfasura in conditii de siguranta.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *