Sensibilitate extrema

Sensibilitate extrema

Inainte de anii 1990, mai nimeni nu a auzit de sensibilitate extrema in oameni, insa, in anul 1991, un psiholog pe nume Dr. Elaine Aron a inceput sa studieze mai in detaliu aceasta caracteristica. In mod surprinzator, aceasta a descoperit ca 15-20% din populatie poarta aceasta gena care ii clasifica pe oameni ca fiind extrem de sensibili, ceea ce inseamna ca acestia raspund diferit la unii stimuli externi, fata de cei care nu sufera de sensibilitate extrema. Astfel de oameni au, pur si simplu, un mod diferit de perceptie a informatiilor senzoriale, din cauza unor parti ale creierului care reglementeaza emotiile, fiind mai receptiv decat creierul oamenilor mai putin sensibili.

Sensibilitatea la oameni

Persoanele care sufera de sensibilitate extrema ar putea sa nu fie constienti de acest lucru. Dr. Aron explica ca exista oameni care traiesc cu aceasta caracteristica si nici macar nu stiu ca sunt caracterizati de o astfel de trasatura. Sensibilitatea de care dau dovada poate fi o scuza fata de problemele dintr-o relatie, cu toate ca, daca esti sigur ca ai un prieten care sufera de sensibilitate extrema, incearca sa vezi in ce mod raspunde acesta la experientele emotionale. Totodata, vei descoperi ca oamenii foarte sensibili impartasesc o caracteristica evidenta: sunt foarte analitici si, de obicei, gandesc mai mult decat vorbesc.

Oamenii sensibili au nevoie de mai mult timp singuri pentru a-si reincara bateriile. De obicei, acesti oameni sunt introvertiti si au tendinta sa evite multumirile care vin din partea altora, deoarece ii coplesesc. Cu toate acestea, oamenii extrem de sensibili se simt perfect atunci cand fac activitati linistitoare, cum ar fi excursiile in natura, pictatul, scrisul sau alte activitati care sa le exprime creativitatea.

Barbatii au aceeasi probabilitate de a fi extrem de sensibili, ca si femeile. Tot pishologul Aron sustine ca atat barbatii, cat si femeile, au tendinta innascuta de a fi sensibili, insa societatea actuala accepta sensibilitatea care vine doar din partea femeilor. Barbatii sensibili intampina, de cele mai multe ori, probleme in exprimarea acestei caracteristici.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *