Somajul este termenul folosit in cazul lipsei ocupatiei platite (locurilor de munca) pentru fortele apte si calificate corespunzator pentru munca. Acest fenomen este caracterizat prin faptul ca o parte din populatie este in cautare a unui loc de munca. Cand aceasta situatie ia proportii apar probleme economice serioase in cadrul regiunii sau statului respectiv, prin cresterea cheltuielilor sociale de intretinere a somerilor.
Somajul determinat de conjunctura economica in perioadele de recesiune (depresiune economica) care durează de obicei 2 – 3 ani urmat de o perioadă de avant economic cu reducerea somajului. Somajul sezonier de obicei care creste in lunile cand munca sezoniera nu e solicitata (de exemplu in gastronomie, sau personalul de deservire a turistilor).
Somajul cronic este o formă grava a somajului cand nici in perioadele de avant economic relativ nu se reduce marcant numarul somerilor. Aceasta poate sa fie structurată pe cauze si anume: datorita unei calificari necorespuzatoare cerintelor, varstei, sanatatii sau lipsa dorintei de a lucra, cauzata de amplasarea in alte regiuni a locurilor de munca, sau o retributie (salariala) mica. O alta cauza a somajului cronic este schimbarea structurii economiei prin aparitia unor tehnologii noi, prin care reduce necesarul fortei de munca sau cea existenta nefiind calificata corespunzator. Aici se poate aminti automatizarea, in istorie sunt cunoscute actiunile tesatorilor care distrugeau masinile din manufacturi, desi pe termen lung , automatizarea are drept consecinta cresterea puterii de cumparare a populatiei, reflectandu-se in cresterea cantitatii si a diversitatii bunurilor si serviciilor cumparate, ceea ce inseamna cresterea cererii pe piata muncii (mai multe locuri de munca).
O masura pentru combaterea somajul structural, este stabilirea unor tarife flexibile de salarizare, prin colaborare mai buna dintre sindicate si conducerea firmelor, ca tarifele sa fie reglate in functie de gradul ratei de inflatie. Metoda prelungirii scolarizarii elevilor si pensionarea timpurie a angajatilor s-a dovedit pe o perioada mai lunga de timp ca o masură costisitoare si neeficace. O altă masură de reducere a somajului a fost crearea serviciilor mai scurte de 8 ore cu scopul ca un post sa fie ocupat de doi angajati.

Am vazut acum ca tot mai multe persoane pentru ca nu mai au bani apeleaza la obiecte promotionale personalizate sau poate chiar la sepci promotionale ca sa ajunga sa faca chestii mult mai  ieftine.

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *