O multime de oameni se uita la filme horror, si asta pentru ca gasesc in acest tip de film o metoda de relaxare si terapie. Insa, oamenii de stiinta contrazic acest lucru si sustin ca acest gen de filme poate avea unele efecte ceva mai ciudate asupra sanatatii noastre- atat fizica cat si psihica.

Astfel, oamenii de stiinta sustin ca iubitorii de filme horror obtin pe aceasta cale un sentiment de frica extrema si de accelerare a semnelor vitale- lucru care l-au definit prin cuvantul „bloodcurdling”. Banne Nemeth, reprezentat al Centrului Medical Universitar Leiden din Olanda, cel care s-a preocupat de acest studiu a sustinut urmatoarele: „am realizat, in urma acestui studiu, ca telespectatorii care prefera filmele de groaza favorizeaza dezvoltarea activitatii unei proteine cunoscute sub numele de factor VIII- care este responsabila cu coagularea sangelui”.

Teama contribuie la coagularea sangelui

Asadar, cercetatorii din Olanda au ajuns la concluzia ca starile de teama extrema si de groaza pot da nastere la coagularea sangelui, insa, acest lucru reprezinta un beneficiu evolutiv. Astfel, oamenii de stiinta sustin ca coagularea sangelui este benefica si ne antreneaza astfel incat sa facem fata in situatii extreme in care exista riscul de a pierde sange si care ne pot pune viata in pericol.

Studiul a fost realizat pe 24 de participanti voluntari la studiu, sanatosi, cu varste de pana in 30 de ani. Dintre acesti voluntari, un grup de 14 persoane a fost selectat pentru a viziona un film de groaza si, ulterior, un film educational. Celalalt grup a vizualizat aceleasi filme, doar ca in ordine inversa. Filmele au fost vizionate timp de o saptamana, in acelasi moment al zilei si intr-o spatiu relaxant. De asemenea, sedinta de vizionare a filmelor a tinut vreme de 90 de minute.

Astfel, inainte de film, oamenii de stiinta au preluat probe de sange de la fiecare participant, dar si dupa ce acestia au incheia sedinta de vizualizare. In acest sens, oamenii de stiinta au reusit sa descopere ca sentimentul de frica da nastere la accelerarea activitatii de coagulare a sangelui, ceea ce este chiar benefic pentru sanatatea noastra.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *