Tehnici esentiale de ascultare pentru relatii bune la servici

Tehnici esentiale de ascultare pentru relatii bune la servici

cAscultarea efectiva te asigura ca auzi si ca intelegi corect comunicarea verbala. Desi importanta in orice situatie, tehnicile efective de ascultare pentru o relatie buna de lucru pot face diferenta intre avansare si stationarea la acelasi nivel. Imbunatatindu-ti tehnicile de ascultare efectiva iti pot asigura succesul profesional. Odata invatate, aceste tehici pot fi folosite in orice medii te invarti in viata de zi cu zi.

Asculta mai mult

Straduieste-te sa cresti timpul pe care il petreci ascultand in comparatie cu timpul pe care il petreci vorbind. Sa fii pus la curent si sa afli informatii de la o persoana necesita o cantitate substantiala de ascultare. Acorda mai multa atenti timpului pe care il petreci ascultand si focuseaza-te pe ce spun altii pentru a deveni un cat mai bun ascultator.

Ascultarea efectiva

Odata ce ai reusit sa asculti cantitativ ok in comparatie cu cat vorbesti, incepe sa te concentrezi pe ascultarea efectiva. Ascultarea efectiva presupune concentrare totala asupra subiectului pe care il prezinta interlocutorul tau. Potrivit studiilor, un om poate vorbi pana la 200 de cuvinte pe minut iar de inteles, poate intelege pana la 500 de cuvinte pe minut.; Astfel, intr-un minut poate sa fie distras daca nu incearca sa asculte efectiv, fara a lasa nimic sa-l distraga de la subiect.

Parafrazare si sumarizare

Dupa ce interlocutorul tau termina de comunicat, un ascultator efectiv parafrazeaza informatia pentru a se asigura ca a inteles tot. Reluarea informatiei cu propriile cuvinte te asigura ca ai inteles corect si concret ce a spus interlocutorul tau. Daca ai inteles ceva gresit, in momentul in care sumarizezi, el va avea posibilitatea sa iti explice din nou un aspect. La final, un schimb eficient de informatie ajuta ambele parti: una sa inteleaga foarte bine si una sa se asigure ca nu trebuie sa explice de prea multe ori. Tu comunici si asculti efectiv?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *