telCum ar fi sa trantesti telefonul de la etajul 4 si sa il recuperezi in stare perfecta? Cercetatorii au gasit solutia.

Cand dai o suma marisoara pe un telefon sau pe un alt gadget, te doare sufletul de fiecare data cand apare o zgarietura pe carcasa. Apoi, ideea ca l-ai putea scapa pe jos, fapt care i-ar face tandari ecranul, iti trezeste fiori. Oamenii de stiinta nu stau, insa, degeaba si au creat un material care se repara singur ca prin minune. Nu degeaba ii zice ‘Polimer Terminator’.
Materialul magic este un polimer, adica o substanta chimica destul de complexa. Acest polimer se repara ca prin minune atunci cand este taiat la jumatate. Iata o demonstratie:

Pentru aceasta descoperire, trebuie sa le multumim cercetatorilor spanioli. In spatele acestei demonstratii simple se afla ani multi de calcule si studii realizate de oamenii de stiinta.

Datele experimentale au aratat ca plasticul rupt in doua isi revine la forma initiala in proportie de 97% dupa numai doua ore, fara ca din exterior sa intervina vreo substanta care sa catalizeze reactia.
Polimerul Terminator se poate folosi in gadget-uri, la masini, dar si la o multime de dispozitive cu aplicabilitati in medicina, constructii sau tehnologie. O alta veste buna este ca Polimerul Terminator este si destul de usor de produs, mai spun oamenii de stiinta.
Cercetatorii sunt increzatori in munca lor si spun ca aceasta tehnologie va putea fi folosita la scara larga nu peste mult timp. Lucrarea in care isi prezinta descoperirea a aparut in Materials Horizons, publicatie a Societatii Regale de Chimie.

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *