afacere

Decizia de a incepe o afacere necesita destul de mult curaj si ceva noroc. A avea succes nu e un lucru usor, iar a fi doar sef full-time fara a munci deloc nu prea este posibil. Trebuie sa ai in vedere faptul ca daca nu sunt sustinute, peste 50% din afacerile proaspat pornite esueaza in primul an. Ce ai de facut? Cateva repere in continuare.

1. Concepe un plan de afaceri. Desigur ca ai o idee geniala. Desigur ca produsul sau serviciul pe care urmeaza sa il oferi este excelent, insa trebuie sa construiesti o afacere in jurul acestor lucruri. Planurile de afaceri transpun exact toti pasii de urmat pentru ca afacerea pornita sa inceapa cu dreptul.

2. Dezvolta un plan de marketing. Acest pas este adesea trecut cu vederea de majoritatea antreprenorilor, iar cand realizeaza ca trebuia facut acest lucru este de obicei prea tarziu. Publicitatea „din gura in gura” nu este suficienta pentru a-ti lichida stocul de produse. Trebuie sa te gandesti la brand, la imagine, la piata tinta. Trebuie sa ai in vedere si un logo, dar si o misiune. Astfel clientii iti vor identifica mai usor produsele.

3. Nu renunta la jobul pe care il ai. Foarte multi fac aceasta greseala, se aventureaza „cu capul inainte” in afaceri, insa trebuie sa ai si un plan de rezerva in cazul in care totul se dovedeste a fi un esec. Trebuie sa ai o sursa de venit suplimentara pe langa banii pe care ii castigi din afacerea pornita.

4. Organizeaza-ti timpul. Va trebui sa jonglezi cu viata profesionala si cea personala, cu jobul pe care il ai, cu timpul pe care il investesti in business dar si cu viata sociala. Toate acestea iti consuma timp si energie, de aceea trebuie sa eficientizezi modul in care iti folosesti timpul.

5. Atrage vanzari. Acestea sunt barometrul care iti arata dezvoltarea, care iti masoara cresterile in afaceri. Odata ce vinzi, faci bani – simplu ca „buna ziua”. Nu vinzi, nu ai profit, nu esti rentabil si afacerea devine un fiasco.

6. Cheltuie eficient. Banii produsi de afacerea pornita trebuie cheltuiti cu cap. Nu trebuie sa te arunci in cheltuieli inutile, mai degraba reinvestesti mai mult in afacere pentru a-ti putea creste sansele de expansiune.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *