Ventilatoarele axiale mentin problemele termice sub control

Ventilatoarele axiale mentin problemele termice sub control

Ce sunt mai exact ventilatoarele axiale? Acestea sunt niste dispozitive care ajuta la racorirea pe loc a masinariilor si a sistemelor dintr-o cladire industriala in preponderenta. Ventilatoarele industriale de perete sunt adesea folosite pentru ventilarea si aerisirea anumitor zone unde nu exista spatiu pentru un ventilator mare si in incaperile cu spatiu mai limitat.

Aceste tipuri de ventilatoare isi trag numele din ideea ca transmit si fac ca aerul sa se invarta datorita axului lor intr-o directie lineara. Lamelele acestor ventilatoare forteaza aerul sa se miste in paralel cu axul de unde se rotesc paletele. Aceste sisteme de aerisire si de racire a aerului isi gasesc uzul intr-o diversitate de dispozitive mecanice si electrice. De asemenea, dimensiunile acestor echipamente atat de utile pot varia de la ventilatoare relativ reduse ca marime in cazul electronicelor si pana la ventilatoare de marimi mari pentru aerisirea tunelelor.

Ventilatoarele axiale versus ventilatoarele centrifugale

Un ventilator cu flux axial functioneaza sub alte principii decat cele ale unui ventilator centrifugal. In cadrul unor ventilatoare industriale Braco Mes, fluxul de aer este paralel cu axul, in timp ce un ventilator centrifugal functioneaza prin propulsarea de aer departe de elicele sale. In cazul unui sistem de ventilare centrifugal, paletele pot fi drepte, curbate spre inainte si spre inapoi iar roata lamelor este montata in carcasa.

Din punct de vedere mecanic, elicele curbate spre inapoi sunt cu mult mai eficiente decat elicele curbate spre inainte, insa acestea din urma sunt mult mai capabile sa se curete singure si ar trebui sa fie utilizate in aplicatii ce presupun concentratii mari de praf si de mizerie. Cu toate acestea, ventilatoarele centrifugale sunt preferate in detrimentul unor ventilatoare axiale in situatiile in care ratele ridicate ale fluxului de aer si presiunile statice mari sunt percepute. Asadar, ventilatoarele de tip axial, de perete sau statice, sunt cel mai potrivite pentru racirea si aerisirea aerului si pentru mentinerea nivelelor termice ale diferitelor echipamente si masinarii.

Aplicatii ale ventilatoarelor axiale

Cu cresterea tot mai rapida a vitezei de reactie si a consumului de energie al procesoarelor, placilor grafice, RAM si a celorlalte componente de calculatoare, s-a observat de asemenea si o crestere a productiei de energie termica in sisteme din cauza functionarii normale a acestor dispozitive si anexe.

Oricum, aceste componente sunt percepute a fi mentinute sub anumite nivele de temperaturi specifice pentru a preveni supraincalzirea si defectarea aparatelor in cauza. Asadar, ventilatoarele de tip axial sunt instalate in interiorul componentelor moderne si de mare viteza pentru scopuri de racire. Aceste sisteme de racire atat de folosite sunt menite sa indeparteze aerul incalzit din cadrul echipamentelor pe care le folosim atat de des si pentru a atrage aerul rece asupra acestora, salvandu-ne asadar calculatoarele si anexele lor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *