xplainShell e completarea perfecta pentru orice tutorial sau problema de Linux

Interfata grafica a sistemelor de operare a rezolvat una din cele mai spionoase probleme ale noastre – linia de comanda. Majoritatea ne temem sa folosim consola sau terminalul, dupa cum I se spune in Linux. Pare ceva rezervat doar expertilor in domeniu, administratorilor de sisteme sau hackerilor.

Totusi, consola de comanda poate fi unul dintre cele mai puternice instrumente cu care poti opera un calculator. Daca te-ai hotarat sa experimentezi catusi de putin comenzile de Linux sau sa te pui pe invatat la modul serios, exista acum o aplicatie care iti poate face viata mult mai usoara.

Explain Shell e creat de un israelian satul sa le explice prietenilor ce face fiecare parametru al unei linii de comanda. Aplicatia e gratuita si face exact ce-I spune si numele. Explica fiecare comanda si iti arata ce face fiecare segment al codului.

O comanda de genul “whereis -u -M /usr/man/man1 -S /usr/src -f *“ sau „cut -d ‘ ‘ -f 1 /var/log/apache2/access_logs | uniq -c | sort -n” ar putea da multora dureri de cap, insa ExplainShell isi face treaba excelent si te pune la curent cu tot ce trebuie sa stii despre comanda respectiva. Aplicatia nu poate da informatii despre chiar toate comenzile posibile, insa te scuteste de mult timp pierdut cu cautarile prin tutoriale.

Sursa: Lifehacker

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *