Fiecare copil este o individualitate unica inca de la nastere si se formeaza pe parcursul primilor ani de viata in asa maniera in care ii este acordata atentia de care este nevoie pentru a deprinde aspectele vietii in familie. Inca din primele luni de viata, copilul are parte de afectiunea neconidtionata a mamei, are parte de grija ireprosabila a acesteia, dar si a rudelor ce il inconjoara si ii acorda afectiunea dragastoasa pe care fiecare o are in interiorul sau.

Se cunoaste ca o mai buna dezvoltare a copilului incepe in primele luni cand acesta invata primii pasi si recunoasterea obiectelor cu care intra in contact. Din firea sa, copilul are intotdeauna intentia ca orice lucru pe care il apuca intre manute sa il duca la gurita, fiind o situatie rationala asemanatoare cu suptul, deoarece este singurul lucru pe care il face in primele luni.

Odata cu primii pasi, vin si primele obiecte cu care copilul intra in contact, pentru ca doreste sa se dezvolte liber, necontrolat intr-o anumita masura, sa aiba o oarecare independenta a sa atunci cand decide sa apuce un anume lucru in maini. El doreste sa isi exprime inca de mic personalitatea, sa arate ca este un omulet in devenire cu caracter unic.

Desi unii parinti merg pe premisa ca trebuie sa aiba control total asupra celui mic, unii psihologi spun ca nu este adevarat, deoarece atunci cand mama ii impiedica copilului sa puna mana pe diferite obiecte, acesta isi formeaza o usoara retinere in ceea ce priveste si contactul cu viitoarele obiecte. Teama de a pune mana pe diverse obiecte sau lucruri ii creeaza copilului starea de anxietate pentru cand va mai creste, iar daca traieste in siguranta, el invata sa aiba incredere in el si in ceilalti, iar aceste concepte despre viata trebuie sa il formeze. Nu degeaba se afirma: „cum iti cresti copilul, asa il ai” si din acest motiv am sa ii dau dreptate psihologului Dorothy Nolte care afirma despre copii ca :”Daca traiesc in toleranta, copiii invata rabdarea. Daca traiesc in lauda, copiii invata pretuirea. Daca traiesc in acceptare, copiii invata sa iubeasca. Daca traiesc in generozitate, copiii invata sa imparta cu ceilalti. Daca traiesc in prietenie, copilii invata ca e placut sa traiesti pe lume”.

admin

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *